Run Forrest Run
Řekl jsem si, že když už jsem tak daleko, otočím se a poběžím dál.   

Dnes je : 27.07.2024 - 08:23:44
Forrest Forrest Forrest    Jarmila Kratochvílová Emil Zátopek    No Humans Is Limited Eliud Kipchoge

Jak jsem běžel svůj první MUM - 04.07.2021 - 10.07.2021 Moravský Ultramaraton 2021

Spíše než o mých výsledcích a celkových výsledcích bych se chtěl podělit o zážitky a o to jak to všechno probíhalo :

Jak píši zde treninkově jsem si Moravský ultramaraton vyzkoušel v dubnu.

A teď už k Lomnici : jelikož nejsem žádný profiběžec a mám to do Lomnice nějakých 350 km vyrazil jsem raději o den dříve (tedy v sobotu) abych se aklimatizoval. Po příjezdu ke škole v Lomnici jsem zjistil že už tam spousta lidí je.

V okamžiku kdy prodejte branou školy se Vám otevře jiný svět. Jsou tu lidé které jste v životě neviděli (některé jsem tedy znal ze závodů abych byl přesný) a tito lidé budou na další týden Vaší rodinou.

Za tou školní branou necháte běžné starosti ze života jako placení složenek, odvoz dětí z a do školy atd , okamžitě Vám ale naskočí jiné starosti - co jíst aby se mi zítra dobře běželo, kde mám jakou oděrku a puchýř, mám si dát po večeři pivo nebo limonádu ...
no a tyto starosti a problémy začnete řešit se svojí "novou běžeckou" rodinou. Všichni lidé se kterými jsem se v průběhu celého týdne setkal byli skvělí.

Po každé etapě na Vás čekají vstřícné kuchařky a personál který poskytne to nejnutnější na to aby jste ještě chvíli přežili a došli do sprchy.

Večer pokud se poštěstí vystát frontu a neusnout při tom se dostanete do péče masérů kteří jsou milí a laskaví a aniž by se Vás ptali přesně ví kde Vás co bolí.
Tato parta masérů maká do 1 hodiny ranní pak se trochu prospí a odpoledne už je vidíte stát na občertsvovačce. Nevím kde ti lidé berou tolik sil stát několik hodin na 35 stupňovém slunci potom do rána masírovat a tak další den znovu a znovu.
Proto před touto partou hluboce smekám.

Taď pár příběhů : ( z nátečení 😀 )

  1. Samostatnou kapitolou tohoto týdenního klání je Siegrid Eichner (*1940), žena která má na své kontě přes 2 000 maratonů a ač jí je přes 80 let je schopna běžet celý MUM. Ze soboty na neděli běžela Mistrovství Německa na 24 hodin a v neděli kdy my jsme startovali první etapu se teprve přesouvala do CZ takže se nemohla zúčastnit od první etapy a běžela s námi tedy až od 2. etapy.

  2. Jelikož jsem nikdy takový etapový závod neběžel, čekal jsem jestli bude mít pravdu "Martin" který ještě před startem říkal že je důležité vydržet první 3 maratony pak už si tělo zvykne a je to v pohodě - teď už vím že měl naprostou pravdu - inu je vidět že MUM neběží poprvé.

  3. Všem je jasné že ne každý běží maraton za 3:20 jako ti nejlepší. Jedna z mnoha příhod o přátelském duchu který zde v průběhu celého týdne vládne : tuším v 5té etapě si tak běžím nebo jdu (chvílemi jsem totiž nebyl schopen rozdíl mezi během a chůzí rozeznat) kolem bobulí jeřabin a říkám si možná by bylo lepší sníst ty jeřabiny a umřít abych už se tady nemusel každý den trápit.
    A pak mě, který vybíhá ve skupině o hodinu dříve předbíhá někdo z top českých ultramaratonců a zakřičí na mě "pojď běžíš dobře, poběž za mnou já tě kousek potáhnu" seberu těch málo sil a zjišťuji že se vlastně dá v mém případě chvíli běžet relativně rychle 😀 ale opravdu jen pár desítek metrů, tímto tempem bych moc dlouho nevydržel.
    Po chvíli mi onen chrt utíká a já si uvědomuji že už jsem ty jeřabiny přeběhl a že tedy budu muset doběhnut až do cíle abych viděl ostatní a byl zase se "svou současnou rodinou"

  4. Ten kdo běží všech 7 maratonů má právo si v poslední etapě na poslední občerstvovačce zazvonit do "posledního kola" a je nutné na to myslet aby se člověk nemusel vracet - což bylo někým vyřčeno v autobuse cestou na 6. etapu. Přestože jsem na to myslel v počátcích 7. etapy stejně jsem se musel vracet ale jenom asi 2 kroky naštěstí jsem si to uvědomil včas. Pak už zbývá jen doběhnout poslední 5-6 km z celkových 301 km a máte to za sebou.